Quantcast
Channel: De la Gardiegymnasiet – Lidköping
Viewing all 778 articles
Browse latest View live

HV på studiebesök

$
0
0

Elever i tvåan och trean på Hantverksprogrammet har varit på studiebesök på Kurorten Mösseberg, en lyckad dag som gav ny inspiration och nöjda elever.

Studiebesöket började i salongen med en föreläsning om kurortens historia. Därefter gick eleverna en guidad rundtur på kurorten och fick bland annat se några av hotellrummet.

Efter det var de några härliga timmar på spa med bad och bastu. Dagen avslutades med en härlig fikabuffé.


Höjt studiebidrag på gymnasiet

$
0
0

I år höjs studiebidraget för gymnasiestuderande med 200 kronor, från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Höjningen genomförs den 1 juli 2018, men gäller för studier från och med den 1 mars 2018.

Detta innebär att du som studerar på heltid under mars och senare kommer att få en tilläggsutbetalning av det höjda beloppet efter den 1 juli. Tilläggsutbetalningen är på 900 kronor, men beloppet kan variera beroende på om du till exempel har skolkat eller haft uppehåll i dina studier under perioden mars-juni. Den sista ordinarie utbetalningen av studiebidraget för vårterminen är den 29 juni.

Studiebidraget är det bidrag som du som studerar på gymnasiet kan få till och med första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.

UF-mässa –”Entreprenörskap på riktigt”

$
0
0

22-23 mars är det dags för årets regionala mässa för unga företagare, Entreprenörskap på riktigt! För första gången arrangeras den i Sparbanken Lidköping Arena.

UF-Mässan – Entreprenörskap på riktigt, är Ung Företagsamhet Skaraborgs regionala mässa i UF-företagande. Här får alla som driver UF-företag i Skaraborg möjlighet att ställa ut, visa upp och sälja sina varor eller tjänster. Mässan erbjuder i år utställare inom: Mode & Design, Hus & Hem, Skönhet & Hälsa, Mat & Dryck, Kultur & Sport och Samhällsengagemang.

Förutom utställning har UF-företagen möjlighet att delta i en mängd olika tävlingar där vinnarna får representera Skaraborg på SM i maj.

Mässan är öppen för allmänheten och det är fri entré.

Öppettider:

Torsdag 22 mars kl 15:00-20:00
Fredag 23 mars kl 09:30-13:00, klockan 13:15 startar finalen med prisutdelning.

Arrangör: Ung Företagsamhet

BA17B och BA17D i Lunnelidsbacken

Lovskola påsklovet

$
0
0

Som vanligt anordnar De la Gardiegymnasiet lovskola under påsklovet. Då är elever välkomna till skolan med det de behöver jobba med.

Vi håller till i ES studielandskap i F-huset måndag-onsdag kl 09:00-12:00 och 13:00-15:00.
Vi bjuder på fika men lunch ordnar eleverna själva.

Internationella π-dagen 3.14

$
0
0

Onsdag 14 mars firar vi på De la Gardiegymnasiet den internationella π-dagen 3.14.

π-flaggan är hissad och eleverna kan delta i π-decimaltävlingen kl 10:00-13.00 på A-hustorget. (Inmatning måste påbörjas innan kl 12:40.) Priser till bästa klass och bästa individuella prestation.

 

VO i Rockford

$
0
0

Två lärare och tio elever från Vård- och omsorgsprogrammet är just nu i Rockford, USA.

Under tiden i Rockford kommer eleverna delta i undervisning på Guilford High School och praktisera på Swedish American Hospital.  Under praktiken har de stora möjligheter att jämföra hur vården fungerar i Sverige respektive USA.

Intresset för vårdelevernas besök i Rockford är stort. Nedan är ett inslag från WIFR Channel 23 (klicka på bilden för att spela klippet).

VO

Lärarbesök från Italien

$
0
0

I veckan får Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet besök av två lärare från Italien.

Lärarna arbetar på Federico de Svevia Bor som är en restaurang- och turismskola som ligger i Termoli. Skolan håller mycket hög klass internationellt. De utbildar kockar, serveringspersonal, bageri/konditori samt inom turism och reception.

Lärarna ska bekanta sig med De la Gardiegymnasiet samt uppleva Lidköping med omnejd. Besöket från Italien avslutas med UF-mässan innan resan går tillbaka till Termoli.


Våffeldagen

$
0
0

Våffeldagen är egentligen på söndag men eftersom det inte är någon skola på söndagar firar elever och lärare på Bygg- och anläggningsprogrammet våffeldagen idag istället.

Vård- och omsorgsprogrammets blogg

$
0
0

Visste du att Vård- och omsorgsprogrammet på De la Gardiegymnasiet har en blogg? I den kan du läsa lite om vad eleverna på programmet gör under sin studietid på DLG.

Många priser till DLG

$
0
0

Det blev många priser till De la Gardiegymnasiet på den regionala UF-mässan i förra veckan.

Skingrossisten UF, Sopservice UF, Computy UF och Rundins UF kommer att åka till SM i Ung Företagsamhet den 16-17 maj och representera Skaraborg.

Årets UF-företag
3:e pris Skingrossisten

Årets Monter
3:e pris Lace & You

Årets tjänst
1:a pris Sopservice
3:e pris Vinyldetaljer

Årets vara
1:a pris Skingrossisten
2:a pris Rundins

Årets hållbara företag
2:a pris Beesafe
3:e pris Sopservice

Årets Innovation
1:a pris Computy
3:e pris Rundins

Årets Säljare
1:a pris Agnes Larsson (Lace& You)
2:a pris Tilda Kärrbring (Oleum)
3:e pris Linn Hämdahl (Cover Concept)

Ansökan T4 profil Informationsteknik

$
0
0

De la Gardiegymnasiet har fyra platser på Teknikprogrammets fjärde år (T4) med profil Informationsteknik. Utbildningen startar hösten 2018.

Behörighet

För att få behörighet att söka det fjärde året krävs en gymnasieexamen från Teknikprogrammet.

  • För utgång Nätverksteknik krävs godkända betyg i kurserna Programmering 1 och Dator- och nätverksteknik.
  • För utgång Mjukvarudesign krävs godkända betyg i kurserna Programmering 1 och Webbutveckling 1.

 Utbildningen till fjärde året påbörjas senast det kalenderår du fyller 22 år.

Ansökan

Du ansöker genom fylla i formuläret nedan. Ansökan, tillsammans med kopia på din gymnasieexamen, skickas in senast den 15 maj. Om du går i gymnasiet nu ska du skicka en kopia på din gymnasieexamen direkt när du får den. Senast den 20 juni måste alla betyg vara skolan tillhanda.

Har du frågor kontakta anders.olofsson@lidkoping.se  ansvarig T4.

Ansökan T4 profil Informationsteknik med utgång nätverksteknik/mjukvarudesign

Om du har, så bifoga slutbetyg, om inte skicka in ditt slutbetyg senast den 20 juni till Anders Olofsson, ansvarig T4.

* Fältet krävs

Berättade om hållbart fiske

$
0
0

Gun Wallborg, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, fick i våras en inbjudan från de portugisiska myndigheterna på Azorerna att komma och berätta om ett EU-projekt om hållbart fiske (High school project for sustainable fisheries) som Restaurang- och livsmedelsprogrammet deltagit i.

Fiskeprojekt i EU

Den portugisiska fiskeindustrin och de portugisiska myndigheterna står inför det faktum att fisk- och skaldjursbestånden i Atlanten är kraftigt överfiskade vilket resulterar i utrotningshotade arter, minskade fångster, invasiva främmande arter, sämre avkastning och färre arbetstillfällen.

För att inspirera den lokala fiskenäringen att starta egna projekt för hållbart fiske bjöd myndigheterna in olika representanter för godkända fiskeprojekt till ett internationellt socioekonomiskt fiskeforum för sammanhållning och utveckling inom fiskeindustrin.

Under två dagar samlades ett hundratal personer som på olika sätt representerar Fisheries Local Action Groups, fiskeområden inom Europeiska Unionen. Presentationerna av olika projekt som genomförts runt om i Europa visar hur viktigt det är att aldrig ge upp, utan istället driva sina idéer och kämpa för att skapa den framtida värld som ungdomarna idag ska leva och verka i – imorgon.

Med så mycket samlade kunskaper om miljö, fiske och hav och så många positiva, innovativa och kunniga personer från Portugals fastland och övärld, från Cornwall i England, finska Lappland, spanska Gran Canaria, franska Guyana, Guadeloupe och Martinique och många fler områden fanns det stora möjligheter att mötas, utbyta erfarenheter, utveckla tankar och idéer, skapa nya kontaktnät och samverka över gränserna.

Det visades många goda exempel på hur småskaligt fiske skapat nya arbetstillfällen och vänt olönsamhet till lönsamt företagande genom olika projektidéer.

Syftet med projektet ”High school project for sustainable fisheries”

Projektet skulle ge elever och personal ökade kunskaper om hur vi har möjlighet att påverka fisket i hav, insjöar och vattendrag på ett positivt sätt genom att välja fisk och skaldjur från icke utrotningshotade arter, fiskade med hållbara fångstmetoder. Genom att förstå hur svensk fiskeindustri är uppbyggd och hur användandet av lokala arter kan ge hållbara alternativ kan vi välja fisk och skaldjur utifrån ett hållbart perspektiv.

Elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet arbetar dagligen, praktiskt och teoretiskt, med råvaror och livsmedel i någon form och vikten av att välja råvaror ur ett hållbart perspektiv är avgörande för vår framtid. I de kurser som ligger till grund för driften av Restaurang Hyllan ingår det för alla elever att komponera kompletta mat- och dryckesmenyer. Det är därför extra viktigt att ha goda kunskaper om råvarans ursprung, odling, fångst eller uppfödning. Med tillräckliga kunskaper kommer eleverna kunna möta branschens framtida krav.

NA till Jena och Berlin

$
0
0

Två klasser på Naturvetenskapsprogrammet reser nästa vecka till Tyskland för att besöka städerna Jena och Berlin.

Eleverna har ett späckat schema med besök i Weimar och koncentrationslägret i Buchenwald första dagen. Under kommande dagar ska de bland annat vara med på föreläsningar kring evolutionsbiologi på universitetet i Jena, besöka ett planetarium och botaniska trädgården.

De två sista dagarna spenderas i Berlin med stadsvandring, tekniska museet och ett besök på Berlin Wall memorial.

Årets slutproduktion ”Press Play” 26-27/4

$
0
0

Treorna på Estetiska programmet Musik hälsar er välkomna till årets slutproduktion ”Press Play”.

Kom till De la Gardiegymnasiets aula 26-27 april kl 19:00 och lyssna till elevernas examenskonsert som de själva arbetat fram och producerat.  De kommer att bjuda på många kända hits i olika stilar och sättningar såsom For once in my life, Pirates of Caribbean och Treasure.

Biljetter till föreställningen kan du köpa på www.lackokinnekulle.se eller på plats (endast swishbetalning).

120,-/vuxen, 80,-/ungdomar 7-19 år, Barn under 7 år går in gratis.


Skolambassadör för EU

$
0
0

Hansi Eskilsson, lärare på Samhällsvetenskapsprogrammet, är just nu i Bryssel och utbildar sig till skolambassadör för EU.

Målet är att skolambassadören för EU ska inspirera och stötta personal på skolan i arbetet med att undervisa om EU.

Den nio dagar långa utbildningen är förlagd till Bryssel. Under kurstiden ska deltagarna bland annat genomföra två skriftliga uppgifter. Den första uppgiften är en kartläggning av skolans och kommunens arbete med den europeiska dimensionen. Den andra större uppgiften är en aktivitetsplan för skolans insatser under läsåret 2018-2019.

EU-kommissionen, Sveriges regering, Europaparlamentet och Universitets- och högskolerådet har sedan maj 2009 utbildat över 1300 lärare i EU-kunskap. Utbildningen är kostnadsfri för deltagarna.

Grattis till vinsten!

$
0
0

Tindra Martinsson Popp i ES17A är en av tre vinnare i Den globala skolans filmtävling Film för sjutton.

110 bidrag var inlämnade till tävlingen som handlade om FN:s 17 globala mål om hållbar utveckling. Tindras film heter ”Jag är en tjej” och handlar om jämställdhet.

Juryn har bestått av representanter från Den globala skolan, Universitets- och högskolerådet och Filmcentrum. ES17A kommer att som pris att få besök av någon av äventyrarna Glenn Mattsing eller Sören Kjellkvist som är ute på en klimatexpedition i roddbåt i Norra ishavet och förhoppningsvis kan Tindra och några andra elever från klassen tillsammans med lärare åka till Stockholm för prisutdelningen i maj.

Se Tindras film

Möjligheternas värld 2018

$
0
0

Elever från Teknikprogrammet har varit Teknikcollege-ambassadörer på Möjligheternas Värld, som pågått under vecka 15 på Balthazar Science Center i Skövde.

Möjligheternas Värld är en arena där näringsliv och skola möts för att stärka Sverige inom teknik och industri.

Möjligheternas Värld får besök av åttondeklassare från hela Skaraborg och samordnas av Teknikcollege Skaraborg. Från Lidköping kom alla elever i årskurs 8 på Rudenschöldsskolan. Besökande elever får uppleva en mängd olika sätt att arbeta med teknik.

Eleverna från Teknikprogrammet visade programmering, design, 3D-printning och framtidens teknik med AR (=Augmented reality, både verklighet och digitalt) och VR (=Virtual reality, en simulerad upplevelse).

.

HT-elev på praktik i Spanien

$
0
0

Emelie Brenklert i trean på Hotell- och turismprogrammet har sin slutpraktik på Hotell Bahia i Almunecar.

I nästan tre veckor ska hon praktisera i baren, buffématsalen och receptionen. Hon ska även följa med reseledarna på Rolfs buss och prova på det jobbet  Under sin yrkespraktik kommer hon också träna på språk och mångkulturell förståelse.

Höjt studiebidrag på gymnasiet

$
0
0

I år höjs studiebidraget för gymnasiestuderande med 200 kronor, från 1 050 till 1 250 kronor per månad. Höjningen genomförs den 1 juli 2018, men gäller för studier från och med den 1 mars 2018.

Detta innebär att du som studerar på heltid under mars och senare kommer att få en tilläggsutbetalning av det höjda beloppet efter den 1 juli. Tilläggsutbetalningen är på 900 kronor, men beloppet kan variera beroende på om du till exempel har skolkat eller haft uppehåll i dina studier under perioden mars-juni. Den sista ordinarie utbetalningen av studiebidraget för vårterminen är den 29 juni.

Studiebidraget är det bidrag som du som studerar på gymnasiet kan få till och med första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.

Viewing all 778 articles
Browse latest View live